LightWEB
LightWeb

VELKOMMEN TIL PARKEN GÅRD HUSKY


Når man kjører nordover langs E6 inn i Finnmark Fylke, kommer du over ett eide hvor du sannsynligvis tenker «her var det vakkert» -da er du kommet til Langfjordbotn og vi er første gården på venstre hånd!

Langfjordbotn er en liten bygd i Alta kommune, ca 1 times kjøring fra Alta sentrum. Vi ligger langs E6 så på turen mellom Tromsø og Alta/Nordkapp er det et utmerket sted å stoppe for en opplevelse. Vi ca 4 timer fra Tromsø og det går daglig buss forbi.

Parken Gård Husky er en familiebedrift som tilbyr hundespann turer som attåtnæring til melkeproduksjonen som vi lever av. Vi har vårt liv her på gården med kuer og huskyer, midt i det vakreste nord-norske naturlandskap man kan tenke seg!

 

 Å være hundekjører er en livsstil, og vi trener hundene våre for å delta på de lengste løpene i Norge hvert år. Vi kjører begge løp, og har mye erfaring, bred kunnskap og til og med en verdensmester tittel å vise til gjennom de 25 årene vi har drevet på!

Vi ønsker å gi våre gjester en personlig opplevelse, de får være med oss på tur! Vi tilbyr forskjellige type turer, og skreddersyr gjerne en opplevelse på etterspørsel.

Vi kan tilby overnatting på gården eller i ett lite enkelt, men koselig naust ved fjorden ca 1km fra gården.

Overnattingsturer på fjellet går enten her i grensetraktene mellom Troms og Finnmark hvor vi benytter våre egne private hytter og telt, eller vi kjører turer på Finnmarksvidda og benytter oss av fjellstuene der.

 
 
 
 Hva kan vi tilby?

Vi er en familiebedrift som bor på ett levende melkeproduksjonsbruk, hvor vi har våre ca 50 Alaskan huskys. Disse trener vi til langdistanse hundeløp som vi deltar på, men tar gjerne med gjester og innteresserte på en uforglemmelig naturopplevelse på naturens premisser!
Parken Gård Husky er en aktivitetsbedrift som tilbyr korte og lengre hundesledeturer. Vi skreddersyr gjerne ett opplegg så ta kontakt hvis du ønsker mere informasjon eller mere utfyllende opplysninger!


Lunch tur

Vill Du/dere kommer hit på gården, og blir med på en opplevelses-tur med hundespann i område her. Du kjører eget hundespann med 4 til 6 hunder, eller det er anledning til å være passasjer på et større hundespann.
Etter oppsaling og litt teori/tørrtrening i hundegården, drar vi ut på tur. Det er alltid en erfaren guide med, så sikkerheten er best mulig ivaretatt.

Vi kjører i noen timer, før det blir en liten pause med lunch, noe varmt å drikke og hjemmelaget kake. Etter en ny økt med sledekjøring drar vi tilbake til hundegården, og saler av og setter hundene på plassene sine.

Hundene er veldig sosiale, og du vil fort få god kontakt med "dine" hunder.

Utstyr som trengs, sko og ytterklær er inklusivt i prisen.
Pris pr. pers.
Ungdom(12-16 år) 900,-kr!

Voksene    1200.- kr
 
 
Overnattingsturer

Vi tlbyr overnattingturer på fjellet. Det kan da være med overnatting i hytte, eller vi tar med lagstelt og bor i det. Det må være minst to personer, og vi skreddersyr turene slik at den enkelte gjest/gruppe får det de ønsker så langt det er mulig. Eksempel på tredagerstur fra Alta til Langfjorden:

Dag 1
Ankommer Alta, å blir transportert til startstedet for turen. Etter å ha fått tildelt utstyr, slede, hunder o.s.v. så kjører vi til det blir kvelling ca. 3/4 timer. Da slår vi leir, setter opp oppstallingswire til hundene, lagstelt til oss selv. Etter å ha stelt og foret hunder, er det tid for mat og teltkos for de tobeinte.

Dag 2
Etter å ha foret hunder, pakket sleder og rigget leir drar vi videre vestover mot Langfjorden. Overnatting i telt, eventuelt hytte.

Dag 3
Kjøring frem til kysten, og Langfjorden og ned til hundegården på Parken Gård. Bastu og felles middag. Overnatting enten her i bygda eller i nabobygda hos våre samarbeidspartnere Simonsen gårdsferie.

Dag 4
Transport tilbake til Alta, og hjemreise.
 
 
Sledehundekjøring

Sledehundkjøring er en unik måte å bevege seg i vinterfjellet på. Man beveger seg fritt rundt på en naturlig og stille måte. Hundene våre er topptrente for konkurransekjøring - de elsker livet foran sleden og de er snille samarbeidsvillige og utholdene. Du kan kjøre ditt eget hundespann, eller sitte på som passasjer.

Det kreves ingen forkunnskap for å "kjøre hund" med oss. Det vil bli gitt den opplæring som kreves før start. Man må være godt kledd, og vi har det utstyret som trengs til utlån. Vi sørger også for noe å bite i på turen.
Hundene

Dette er og opprinnelsen til verdens lengste hundeløp, Iditarod, som er 1800 km. langt. Det er flere nordmenn som har deltatt i dette løpet, som er det mest ekstreme som finnes av langdistanse hundeløp.

I 2002 dro vår venn Harald Tunheim over for å delta, og han hadde 5 av våre hunder med. Han endte på en 12.plass av ca.70 kjørere, og det var tre av våre hunder som fullførte.

I 2003 var det en nordmann som vant Iditarod, noe som satte Alaska "på hode"! Robert Sørlie ledet mesteparten av løpet, og tok alle delpremiene underveis som førstemann i historien.Vi avler mesteparten av hundene våre selv, og for oss er det egenskapene og ikke utseende som er viktig. Vi avler kun på lederhunder, og det er egenskaper som trengs for å bli en god langdistansehund som er vesentlige.
Hundene skal ha god pels, beveglighet, gemytt, appetitt og gode poter. Videre må de ha et sterkt hode, slik at de klarer de påkjenningene det er å være trekkhund. De er laget for å trekke, og elsker livet foran sleden!

De bor ute i en hundegård hele året, og de er meget sosiale og glade i mennesker. Hunder er flokkdyr, og det er fasinerende å se hvordan de tilpasser seg i flokken og unerordner seg menneskene som er sjefen.
Men som enkeltindivid i flokken er hver hund unik, og har sitt navn, og sine spesielle sider.
 

Hundekørerluer / Pannebånd

Vi har designet vår egen hundekjørerlue her på Parken Gård Husky. Denne populære lua med hundespannmotiv kan kjøpes her hos oss. Den er håndstrikket, med ullgarn, og foret med flees-stoff. Den er brukt av mange hundekjørere rundt i landet, og vi får veldig gode tilbakemeldinger det er en meget god og annvennelig lue og kan anbefales!
Hundespannmotivet er veldig vakkert, så lua er ikke bare veldig god og varm, men også kjempefin å se på! Dette er brukskunst og håndtverk på sitt beste.

PRIS
Pris per stk. kr. 600- + frakt for luene


Pris per stk. pannebånd/ørevarmer/ 400,- + frakt


Løpskjøring

Langdistanse hundekjøring er en lidenskap, en slags hundegalskap og definitivt en livsstil! Vi trener våre hunder for å delta og konkurrere på topp nivå i langdistanse i Norge, og vi har deltatt på alle de lange løpene her i landet. Arne er en veteran i Finnmarksløpet hvor han har deltatt nest flest ganger av alle! I 2009 fullførte han for 17 gang, men har stillt på start streken hele 19 ganger. Vi har begge kjørt Finnmarksløpet, Femundløpet, Pasvik Trail og mange andre små og større løp som har blitt arrangert de siste 20 årene. I 2011 kjørte Marianne Femundløpet 400 og vant løpet som da hadde VM status, og ble tidenes første Verdensmester i Langdistanse hundekjøring.
 
 
bilde in her
 
Parken Gård

Parken Gård er et tradisjonelt melkeproduksjonsbruk. Det var Arnes bestefar som rydda og bygde opp gården på 1930 tallet. Den stod ferdig i 1937, men så kom krigen til Norge, og her i Finnmark evakuerte tyskerne alle og brant ned alt! Det stod kun igjen noen kirker. Men familien Sigrid og Cornelius Karlstrøm kom tilbake etter krigen, og begynte å bygge opp livsverket sitt på nytt. De fikk 10 barn, og i 1967 kom Kolbjørn med sin kone Astrid og deres barn hit og tok over gården. De drev den til 1991, når Tore og Arne delte odelen og tok over drifta. Nå bor de to brødrene her med hver sin familie, så det er seks barn og fire voksene. I tillegg er det en handler/ gårdshjelp som har et eget lite krypinn.

Det er en melkekvote på gården på 130000 liter. Vi har ca. 20 melkekyr og rundt 65 dyr ialt. Gården har ca. 400 mål dyrka mark, og det er utelukkende grasproduksjon. Normalt har vi bare en slått!

I 2002 begynte vi å bygge nytt fjøs. Det er et kaldfjøs og et løsdriftsfjøs. Vi har bygd melkestall, fiskebein 2x4, som er i full drift selvom vi ikke har flyttet dyra inn i nyfjøsen enda. Det hele skal stå ferdig våren 2004.

Nærmere halvannet år etter at vi begynte å bygge ny driftsbygning her på Parken, står nybygget tilnærmet ferdig og ungdyr og melkekyr er flyttet inn! Vi er en del av et prosjekt Landbruksbygg i Arktis, og har valgt å bygge ett uisolert fjøs,-kaldfjøs.
Denne typen driftsbygninger er vanlig i andre land, både i norden og i USA, men dette er bare det andre av sitt slag her i Finnmark. Det kommer ett til her i bygda, og det er flere under bygging i alle de tre nordligste fylkene.
Det ser ut til fungere utmerket for kyrene, de har fått ett nytt å bedre liv. Overgangen har gått bemerkesesverdig knirkefritt, og vi har unngått store "barnesykdommer"!

Parken Gård går inn i en samdrift med ett av "nabo" brukene som ikke har produsert melk på nesten 10 år. Dette betyr at vi øker melkekvoten med over 90 000 l i året. Dette er en kjærkommen økning, og betyr at vi må  fokusere på å øke avdråten på hver enkelt ku! Nå bor det bare en familie på Parken Gård, men den drives fortsatt av brødrene Arne og Tore. Familien Tore Karlsrøm har flyttet til at annat hus i bygda, så det er spennende tider for oss som er igjen på bruket! Dette krever ny fokus, og gir utfordringer og nye muligheter.
 
 
Sponsorer 
 
 
 
 
 
SLEDMONKY
 
 

Arne Karlstrøm Parken Husky

Jeg driver hundekjøring på høyt nivå, og denne bloggen handler om de siste forberedelser og gjennomføringen av Finnmarksløpet 2012: med hjemmebakt brownie i sleden og verdens beste handler og gode og glade hunder!!! Jeg har over 20 års erfaring med Finnmarksløpet og har drevet med denne sporten i 30 år - og for det meste i Finnmark Fylke. Jeg driver kombinasjonsnæring: helårs melkebonde og om vinteren også turistvert med hundekjøring og hele Finnmark som arbeidsområde.
 
BLOGG

 
  


 
PARKEN GÅRD HUSKY
 
Kontaktperson: Marianne Skjøthaug
Adresse: Parken Gård, N-9545  LANGFJORDBOTN
Mobil: +47 99265604/99104103
Webebside: www.parkengaard-husky.no
E-post: post@parkengaard-husky.no
 
 

 


© LightWeb